Tanım Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme

Tanım Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme
Tanım Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme Tanıma Tenfiz Davasında Genel Mahkemeler, Tanıma Tenfiz Davasında Genel Mahkemeler Hangi İllerde, Tanıma Tenfiz Davası Hangi İllerdeki Genel Mahkemelerde Açılır *Yurtdışında verilmiş boşanma yabancı mahkeme kararının Türk Mahkemeleri tarafından tanınması ve tenfizi için açılacak davalarda yetkili Mahkeme, davalı tarafın...
Tanıma ve Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir? Tanıma ve tenfiz davaları için görevli mahkeme Asliye Mahkemeleri olmaktadır. Fakat evlilik ya da boşanma gibi aile kurumunu ilgilendiren davalar söz konusu ise Tanıma ve tenfiz davasında yetkili mahkeme olarak Aile Mahkemeleri görevlendirilmiştir. Tanıma ve tenfiz, özellikle yabancı ülkelerde açılan davalarda verilen kararların kesinleşmesinden sonra bu kararların Türkiye’de de geçerli olması için açılan davaları ifade eder. Şayet kişi Türk vatandaşı ise ve yurt dışında boşanmış ise, Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmadığı sürece halen evli sayılacaktır. Bundan dolayı yabancı ülkelerde kesinleşen dava sonuçlarının Türkiye’de de tanınması ve geçerli olması için belirli bir süre içinde tanıma ve tenfiz davası açmak gerekmektedir.

Boşanma Tanıma mı Tenfiz mi?

Boşanma davası için tanıma ve tenfiz davası açmak Türkiye’de de bu kararın tanınması için önemlidir. Bu noktada tenfiz ve tanıma farklı kavramları ifade eder. Tenfiz, verildiği ülkeden farklı bir ülkede mahkeme hükmünün zorla icra etkisine sahip olmasıdır. Tenfiz davası açabilmek için bazı şartlar bulunur. Bunlar:
  • Karşılılık ilkesi: iki devlet arasında olan ve bir konuda anlaşma olmasa dahi fiilen tenfize dair uygulama söz konusu ise yabancı ülke yasalarında ilamların tenfizi kapsamında hüküm bulunuyorsa, yabancı mahkeme ilamı tenfiz etme yetkisine sahiptir.
  • Savunma hakkına uyulmuş olması durumunda ise kendisine karşı tenfiz talep edilen kişinin hükmü vermiş olan mahkemeye uygun şekilde çağırılmaması durumunda meydana gelir.

Boşanma için Tanıma Davası Nedir?

Tanıma ve tenfiz yönetmeliği 2019 kapsamında tanıma kavramı ise yabancı ülke mahkemelerinde verilen mahkeme hükmün kabul edilmesi anlamına gelir. Tanıma için geçerli olan şartlar ise:
  • Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş bir ilam olması gerekmektedir. Hükmün kesinleştirilmiş ve sonuca bağlanmış olması gerekir.
  • Davaya konu olan mahkeme kararlarının ilamın şekli ve maddi anlamda kesinleşmiş olması gerekir.
  • İlamın Hukuk davalarına ilişkin bir karar verilmiş olması gerekir.
  • Yabancı ilamların Türk Mahkemesi’nin münhasır yetkilerine girmemiş olması önemlidir.
  • Davaya konu olan eylem ya da kararın Türkiye’nin kamu düzenine aykırı olmaması gerekmektedir.
Tanım Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme, Tanıma tenfiz davası açarak yurt dışı boşanma kararının ülkemizde geçerli olmasını sağlama amacında olan bireylerin dava sürecinde izleyeceği yol boşanmanın tanıma tenfiz süresini doğrudan etkilemektedir.

Tanım Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme

Tanıma ve tenfiz davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yurt dışındaki mahkemelerde boşanan eşler, bu boşanmayla ilgili mahkeme kararlarının Türkiye'de geçerli kılınması için; Boşanmanın tanınması ve tenfiz davası açmak için Ankara, İstanbul ya da İzmir illerinden birisinde aile mahkemesine başvuru yapabilirler.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma için tanıma ve tenfiz davası açacak kişilerin hukuki kuralları hızlı bir şekilde yerine getirmeleri adına boşanma davası hususunda uzman tanıma ve tenfiz avukatı tutmaları büyük önem arz etmektedir. Tanıma tenfiz avukatı ile açılan tanıma ve tenfiz davaları bir hafta ile üç ay gibi kısa bir sürede neticelenirken kişilerin kendileri tanıma ve tenfiz davası açmaları halinde tanıma ve tenfiz davası yıllarca devam etmektedir. Bu sebeple boşanma avukatı tutma zorunlu olmasa bile tanıma ve tenfiz davası için tanıma tenfiz avukatı vekili olması davanın kısa sürede çözüme kavuşması adına çok önemlidir. Yurt dışında yaşayan bireylerin Türkiye’de tanıma tenfiz avukatı ile bu davaları Türkiye'ye gelmeden daha az maliyetle sonuçlandırmaları mümkündür.

Tanıma Tenfiz Dava Açma Avukatlık Ücreti

Boşanma tanıma tenfiz davalarında avukat ile temsil edilmenin önemli tarafı dava sürecinin hızlı şekilde ve Türkiye'ye gelmeden daha az maliyetle halledilmesine olanak vermesidir. Vekalet ücretini belirleyen esas noktanın tanıma ve tenfiz davası taraflarının birlikte hareket etmesidir. Yani boşanan eşlerin ikisinin de Türkiye'de avukat ile vekalet edilmesi maliyetleri çok düşürür. Boşanma tanıma tenfiz davası evrakları ile beraber kişilerin uzman boşanma tanıma tenfiz davası avukatı ile temsil edilmeleri kısa süre içerisinde boşanmalarının Türkiye’de boşanmanın tanınması ve tenfizini sağlayacaktır.

Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Evraklar

  1. Yabancı ülke mahkemesinin almış olduğu boşanma kararının aslı.
  2. Yabancı ülke mahkemesinde verilen boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu içeren şerh veya apostil şerhi
  3. Yurtdışı mahkeme boşanma kararının Türkçeye yeminli tercüman çevirisi ve bu çevirinin noter veya konsolosluklar aracılığı ile onaylatılması.
  4. Yurt dışında boşanan bireylerin pasaport ve nüfus cüzdanı örnekleri.
  5. Boşanma tanıma tenfiz davası avukat vekâletnamesi.

Bu haber toplam 302 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara