Yargıtay'dan Emsal Karar! Başkasının Adına Hat Çıkaran Şimdi Yandı... Başkasının hattını kullanmak suç mudur?
Bir başkasının hat bilgilerini kullanmak veya adına hat açtırmak, Elektronik Haberleşme Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'na göre çeşitli suçlar kapsamına girebilir.
Bu tür eylemler, gerçek hat sahibinin rızası olmaksızın gerçekleştiğinde, özellikle kimlik bilgilerinin izinsiz kullanımı ve özel belgede sahtecilik gibi suçlar oluşturabilir. Aşağıda, bahsi geçen durumlar ve sonuçlarına ilişkin detaylı açıklamalar bulunmaktadır.
Başkasının Hattını Kullanmak Suç mudur?
Gerçek hat sahibinin kimlik bilgilerini kullanarak üçüncü bir kişi adına yeni bir abonelik sözleşmesi düzenlemek, suç teşkil eder. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 56. maddesi bu tür eylemleri yasaklar ve suç olarak tanımlar. Eğer bu eylem, hat sahibinin bilgileri kullanılarak gerçekleştirilirse, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 207. maddesinde düzenlenen özel belgede sahtecilik suçu kapsamına girer.
5809 Yasaya Muhalefet Cezası Nedir?
Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre, abone kimlik ve iletişim bilgilerini içeren yazılım, kart, araç veya gerecin yetkisiz ve izinsiz şekilde kopyalanması, muhafaza edilmesi, dağıtılması veya yarar sağlamak için kullanılması durumunda, bu eylemler 1000 günden 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabilir.
Adıma Hat Açılabilir mi?
Haberiniz olmaksızın adınıza hat açılması, kişilik haklarınıza saldırı teşkil eder ve tazminat davası açma hakkınızı doğurur. Yargıtay, habersiz şekilde adına hat açılması durumunda hem GSM bayisine hem de GSM operatörüne karşı manevi tazminat talebinde bulunulabileceğine dair kararlar vermiştir.
Hat Sahibi Olmadan Numara Taşınabilir mi?
Bir numaranın taşınabilmesi için o numaranın kendi adınıza kayıtlı olması veya faturasının adınıza kesilmiş olması gerekir. Kendi adınıza kayıtlı olmayan bir hattın numarasını taşımak için, o hattın gerçek sahibinin numara taşıma talebinde bulunması zorunludur.
Yargıtay'dan Emsal Karar! Başkasının Adına Hat Çıkaran Şimdi Yandı
Yargıtay 4. Hukuk Mahkemesi, başka birinin kimlik bilgilerini kullanarak bu kişi üzerine telefon hattı çıkaran kişilerin biriken ödenmemiş faturalar ile birlikte davacı lehine kötü niyetli tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme'nin almış olduğu bu karar emsal niteliği taşıyor.
Yargıtay 4. Hukuk Mahkemesi'nin emsal niteliğindeki hükmüne konu olan olay Bursa'da yaşandı. Türkiye'de faaliyet gösteren büyük telekomünikasyon firmalarından birinin şahsı hakkında icra takibi başlattığını haber alan vatandaş büyük bir şok yaşadı.
Kendi üzerine kaydı yapılmış cep telefonu hattı boneliğinden dolayı birikmiş ödenmemiş faturalarının bulunmadığını belirten mağdur tüketici, kimlik bilgilerini kullanarak işlem yapan dolandırıcıların şahsı adına telefon hattı çıkarttığını tespit etti.
Yerel Mahkemeye Başvurdu
Dolandırıcıların GSM şirketine gidip kendi adına, kendisinin haberi olmadan hat çıkardıklarını tespit eden davacı mağdur vatandaş, Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
Nüfus cüzdanını kanuna aykırı bir şekilde ele geçiren kişiler tarafından fotoğraf ve kimlik bilgilerinin kullanıldığını, davalı şirket ile abonelik sözleşmesinin bu şekilde yapıldığını öne süren davacı vatandaş, mağdur olduğunu beyan etti.
Davalı GSM Firmasının ödenmemiş birikmiş faturalar nedeniyle hakkında icra takibi başlattığını, takibe konu olan telefon hattının hiçbir şekilde kendisi tarafından kullanılmadığını, GSM operatörü ile yapılan sözleşmeyi imzalayanın kendisi olmadığı ve bu sözleşmeyi kabul etmediğini belirten davacı, yerel mahkemeden borçlu olmadığının tespiti ile lehine kötü niyet tazminatı verilmesi talebinde bulundu.
Asliye Mahkemesi Davayı Kabul Etti
Yerel mahkemeye yapılan başvurunun ardından davalı şirket avukatı ise davanın reddedilmesini talep etti. Yerel mahkeme, davacı ile davalı arasında düzenlenmiş herhangi bir abonelik sözleşmesi bulunmadığı, davacının kimlik bilgilerinin üçüncü şahıslar tarafından kullanılarak davacı adına telefon aboneliği alındığını tespit etti.
Bunun üzerine davacının davalıya borçlu olmadığının tespiti ile birikmiş ödenmemiş faturaların yüzde 20'si oranında kötü niyet tazminatının tahsiline karar verdi.
Yargıtay Kararı Onadı: Yargıtay'dan Emsal Karar! Başkasının Adına Hat Çıkaran Şimdi Yandı
Bursa 3. Asliye Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararı temyiz eden davalı GSM firması, dosyanın Yargıtay 4. Hukuk Mahkemesi'ne intikal ettirdi. Yüksek Mahkeme dava dosyasını ve alınan kararı inceledikten sonra davalının başlatmış olduğu icra takibinde kötü niyetli olduğunun ispat edilemediğine dikkat çekti.
İlk derece mahkemesinin almış olduğu kararı düzelterek oy birliğiyle onayan Yargıtay, vermiş olduğu bu emsal niteliğindeki karar ile birlikte, vatandaşın bilgisi olmadan kendi adına çıkartılan telefon hatlarının birikmiş faturalarından sorumlu tutulmayacağını belirtmiş oldu.
Bu kapsamda kimlik bilgileriniz kullanılarak haberiniz dışında adınıza telefon hattı çıkartılırsa, bu hattın ödenmemiş fatura borçlarını ödemek zorunda kalmayacaksınız. Bu şekilde mağduriyet yaşayan pek çok kişi olduğu bilindiğinden bu karar benzer mağduriyeti yaşayan vatandaşlar için de emsal niteliği taşıyor.