Anlaşmalı Velayet Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı Velayet Davası Nasıl Açılır? Anlaşmalı velayet davası açmak, müşterek çocuğun velayetine sahip olan tarafın karşı tarafla anlaşmalı bir şekilde velayetin değiştirilmesinin talep edildiği aile hukuku davaları arasında yer almaktadır.
Bu bağlamda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre düzenlenen velayet hususu, birtakım usul ve esaslara tabi olarak gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda “Anlaşmalı velayet davası nasıl açılır?” sorusunun yanıtlarına ilişkin detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Anlaşmalı velayet değişikliği
Velayet; yaşı küçük olan yani kanunlar nezdinde henüz reşit olarak tanımlanabilecek yaşa ulaşmamış olan çocuğun kişilikleri ve malları üzerinde anne veya babalarının sahip oldukları görev, yetki ve hakların bütününü kapsamaktadır.
Velayet hakkı ilgili kanunda yer alan düzenlemeler neticesinde yetkili mahkeme kararı ile belirlenmektedir. Kanunlarımıza göre anne veya babadan başkasına velayet hakkı verilmemektedir.
Nitekim anne veya babanın dışındaki amca, dayı, hala, teyze, büyükbaba veya büyükanne gibi aile yakınları ile kan bağı bulunan herhangi birine velayet hakkı hukuken verilmemektedir. Ancak anne ve babanın dışındaki yakınları, sadece çocuğa vasi olarak atanabilme hakkına sahiptir.
Anlaşmalı Velayet Davası Nedir?
Anlaşmalı velayet davasının hukuki zeminde geçerlilik kazanabilmesi için velayeti sonlandıran sebeplerin meydana gelmesi gerekmektedir. Bu bağlamda aile hukuk kapsamında görülen velayet davalarında anlaşmalı olarak velayet davasının hukuki prosedürlere uygun hale getirilmesi için birtakım usul ve esaslara uygun hareket edilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda hukuki geçerlilik kapsamında değerlendirilen bir belge olan anlaşmalı velayet davası dilekçesinin taraflarca ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslara göre hazırlanmış olması önem teşkil etmektedir.
Anlaşmalı Velayet Davası Dilekçesi Örneği Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı velayet davası dilekçesi örneği ile velayet davasına konu olan taraflar, kendi aralarında hukuki zeminde mutabakata vardıklarına dair imzaları atarak velayet üzerinde müşterek karara varabilme imkanına sahiptir. Ancak bu noktada son söz yine yetkili aile mahkemesi hakiminde olması sebebiyle, hakim anlaşmalı velayet davasında çocuğun yüksek menfaatini göz önünde bulundurduktan sonra söz konusu talebi değerlendirmeye almaktadır.
Velayetin değiştirilmesi davası ile birlikte değerlendirilmeye alınan anlaşmalı velayet davalarında; velayeti elinde bulunduran tarafın mevcut durumunda esaslı değişiklikler meydana gelmiş olması ve bu durumun bir sonucu olarak da velayete konu olan çocuğun yüksek menfaatinin zedelenmiş veya tehlikeye düşmüş olması gerekmektedir.
Bu bağlamda “anlaşmalı velayet davası nasıl açılır?” sorusunun yanıtlarına ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak adına Ankara merkezli hukuk büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilir, böylelikle dava dilekçenizi usullere göre hazırlayabilirsiniz.