Vasi Davası Neden Açılır?

Vasi Davası Neden Açılır?

Vasi Davası Neden Açılır? Vasi tayin edilmesinin nedeni, kişinin kendi hayatını idame ettiremeyecek durumda olmasıdır. İçerisinde bulunduğumuz devlet stili, bir hukuk devletidir.

Hukuk devleti, her vatandaşının özlük haklarına saygı göstermek ve gerekli durumlarda kararlar almak zorundadır.

Bu bağlamda kendisine bakamayacak ve hayatını yönlendiremeyecek durumda olan vatandaşlar, mahkemelerce vasi tayin edilmesi ile korkuma altına alınır.

Vasilik nedir sorunun yanıtı da burada ortaya çıkar. Vasilik; kendini ve haklarını koruyamayacak durumda olan bireyin temsili için gerekli bir mercidir.

Maddi ve manevi tüm imkan ve iddiaların değerlendirilmesi sonucu bireye vasi atanarak koruma altına alınır.

Vesayet Makamından İzin Alınması Gereken Durumlar

Vasi tayini soruları arasında yer alan, hangi durumlardan vesayet mahkemesinden izin alınmalıdır sorusu, şu şekilde cevaplanır:

  • Vasinin üzerinde bulunan taşınmazların satışı,
  • İkamet adresi değiştirme,
  • Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,
  • Borç ödemeden haciz beyanı,
  • Malın ödünç verilmesi veya alınması,
  • Kambiyo taahhüdü altına girme

Durumlarında ilin vesayet ile ilgili mahkemelerinden izin alınmalıdır.

Vasi Davası Nerede Açılır?

Vasi davası yetkili mercii, vesayet altına alınacak kişinin bağlı olduğu ildeki sulh hukuk mahkemeleridir. Bunun yanı sıra, vasinin atanmasından sonraki denetleme ve onaylama işlemi Asliye hukuk mahkemelerince yapılmaktadır.

Asliye hukuk mahkemelerinin değerlendirmesi sonucu vasinin, vesayete ihtiyacı olan bireye zarar verdiği ya da vasiden bağımsız olarak, içinde bulunduğu durumdan dolayı bireyin zarar gördüğü ortaya çıkarsa; vasi, vasilik görevinden uzaklaştırılır.

Yeni vasinin atanması değerlendirmeler sonucu gerçekleşecek olsa da, mahkeme kararı ile geçici bir kayyım atanabilmektedir.

Birden Fazla Vasinin Varlığı Mümkün Müdür?

Vasi tayini soruları arasında yerini alan bu sorunun yanıtı, evet, mümkündür.  Medeni Kanun çerçevesinde gerekli durumlarda vasilik görevini birlikte yerine getirebilmeleri için birden fazla kişi de atanabilmektedir.

Medeni Kanun çerçevesinde yetkilendirilmiş sulh hukuk mahkemelerinde açılan davalarda vesayet altına girecek kişi için en doğru kararlar, uzun araştırmalar sonucunda alınmaktadır.

Vesayet altına alınacak kişinin mevsimsel olarak ya da başka nedenlerden yer değiştirmesi hali göz önünde bulundurularak birden fazla yerde yetkili vasi atanabilmektedir. Bunun yanında bu kişilerin vasi olmak istemiyorum gerekçesi ile mahkemeye başvurma hakları da ilk 10 gün için mevcuttur.

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara