Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması 2020

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması 2020

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması 2020. Yurt dışında yabancı ülke mahkemesinde boşanmak, özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın sıklıkla başvurduğu hukuki işlemler arasında yer almaktadır.

Bu bağlamda yurt dışında evlenip daha sonra yine yetkili yurt dışı aile mahkemesinde boşanan eşler, söz konusu yabancı ülke mahkemesinden almış olduğu boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olup olmadığına ilişkin birtakım sorunlar yaşamaktadır.

Bu kapsamda öne çıkan sorulardan biri olan “Yurt dışında boşanıp Türkiye’de boşanma ne kadar sürüyor?” sorusuna ilişkin merak edilen yanıtları ve bilinmesi gereken detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hukuk sistemimizde yer alan kanunların yerelliği ilkesi kapsamında yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararları tanıma veya tenfiz olmadıkça Türk Mahkemeleri ve dolayısıyla da Türk hukuku açısından bir anlam ifade etmemektedir.

Dolayısıyla yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen bir boşanma kararının kesinleşmesi hükmünün, ülkemizde de geçerli olarak kabul edilebilmesi için bu kararın mutlaka yerel mahkemelerimiz tarafından tanıma ve tenfiz davası açılarak hukuken geçerli hale getirilmesi gerekmektedir.  

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması 2020

Yurt dışında evlenip Türkiye’de boşanmak dışında bir hususuna işaret eden bu davalar, eşlerin boşanmasına hükmeden yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu ilamın, aynen ülkemizde de tanınması ve tenfiz edilmesini kapsamaktadır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Süreleri

Tanıma ve tenfiz davaları her ne kadar birbirleri ile yakın ilişkili ve benzer gibi görülse de aslında birbirinden bağımsız iki farklı hukuki içeriğe işaret etmektedir. Nitekim yabancı ülke mahkemesinde verilen boşanma kararı hükmünün sadece ülkemizdeki nüfus müdürlüklerinde geçerli olabilmesi ve medeni durum halinin değişikliği için yetkili aile mahkemesinde tanıma davasının açılması yeterli görülmektedir.

Yurt dışı mahkemesinde verilen boşanma hükmüne ilişkin nafaka, tazminat ve benzeri talepler söz konusu ise bu hukuki sonuçlar icraya tabi tutulduğundan ülkemizde de sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için tenfiz davasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tamına ve tenfiz davaları, ülkemizde aile hukuku kapsamı içine alındığından yetkili aile mahkemeleri tarafından görülmektedir. Öte yabancı mahkemelerde alınan boşanma kararının tanınması ve tenfizinde görevli aile mahkemesi bulunamaması durumunda devreye Asliye Hukuk Mahkemeleri girmektedir.

Tanıma ve tenfiz davaları söz konusu yetkili mahkemelerin yoğunluğuna göre değişiklik göstermekle birlikte davaya ilişkin belgelerin hazır bulundurulması durumunda çok çabuk bir şekilde sonuçlanabilmektedir. Bu bağlamda alanında uzman aile hukuku avukatı ile birlikte sürecin hızlı bir şekilde sonlandırılması mümkün olmaktadır. Dolayısıyla “Yurt dışında boşanıp Türkiye’de boşanma ne kadar sürüyor?” sorusunun yanıtı da davanın içeriğine, kapsamına ve yetkili mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

2020 Tanıma ve Tenfiz Nedir?

Tanıma ve tenfiz kavramları yurtdışında alınan boşanma kararlarının Türkiye’de tanınabilmesi için açılan davayı tanımlar. Tanıma ve tenfiz nedir sorusuna kavramların ayrı ayrı kelime anlamlarını ele alarak cevap vermek gerekirse;

  • Tanıma kavramı alınmış mahkeme kararının tanınması ve kesin delil olarak kabul edilmesi,
  • Tenfiz kavramı ise alınmış mahkeme kararının icra işlemlerinin yapılabilmesi hükmünü

İfade ederek tanıma ve tenfiz arasındaki farkı göstermektedir. Tanımlamalardan anlaşılacağı üzere tanıma ve tenfiz işlemlerinin yapılabilmesi için yabancı mahkemelerden alınmış ilamın bulunması zorunluluğu anlaşılabilmektedir. Yabancı mahkemelerden alınmış mahkeme karar ilamı tanıma ve tenfiz işlemlerine temel oluşturmaktadır.

Kimler Tanıma ve Tenfiz Talebinde Bulunabilir?

Ülkemizde sadece yurt dışında alınmış boşanma kararları hakkında tanıma ve tenfiz talebinde bulunabileceği yaygın inanışı hakim olsa da yurtdışı mahkemelerinde alınmış kararlardan dolayı hukuki açıdan yararı olduğunu bilen veya düşünen herkes tanıma ve tenfiz talebinde bulunabilmektedir.

Yurtdışı mahkemelerinde alınmış mahkeme kararlarının doğrudan tarafları tanıma ve tenfiz talebinde bulunabileceği gibi tarafların vefat etmesi halinde mirasçıları da bu talebi iletmek amacıyla dava açabilirler.

Tanıma ve Tenfiz Talebinde Hangi Mahkemeye Müracaat Edilir?

Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası yetkili mahkeme Asliye Mahkemeleri’dir. Boşanma nedeniyle açılacak tanıma ve tenfiz davaları ise Aile Mahkemeleri’ne açılmalıdır. Seçilecek mahkemenin bulunduğu il olarak ikamet edilen il seçilse de tarafların yurt dışında bulunması halinde davalar İstanbul, Ankara ve İzmir’de açılabilmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Taleplerinde Türk Mahkemeleri Nelere Dikkat Eder?

Türk Mahkemeleri’nin yurtdışı mahkemelerde alınmış kararlar nedeniyle açılan tanıma ve tenfiz davalarında dikkat ettikleri en önemli nokta, alınmış mahkeme kararının Türk Hukuku ve kamu düzeni açısından uygunluğudur.

Dava sırasında yapılan inceleme neticesiyle yurtdışı mahkemelerinden alınmış kararın kamu düzeni ve Türk Hukuku açısından uygunluğunun anlaşılması halinde dava tanıma ve tenfiz talebi lehine sonuçlanmaktadır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?

Türk Yargısı, 45 gün süre içerisinde tanıma ve tenfiz davalarını sonuçlandırmayı hedeflemektedir. Tanıma ve tenfiz avukatı ise bu süreci kısalmasına katkı sağlayarak davanın 10 ila 20 gün içerisinde sonuçlanmasında etkin rol oynamaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara