Ev Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Ev Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Ev Tahliye Davası Nasıl Açılır, kira sözleşmeleri tahliye davaları, Kiracının Tahliye Sebepleri ve Davaları, Kiracı Tahliyesinde Yetkili Mahkeme. kira avukatı

Ev Tahliye Davası Nasıl Açılır?Ev tahliye davasının açılması kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıklarda sıkça karşılaşılan bir dava türüdür. Bilindiği üzere ev veya işyerleri başkasına kira bedeli karşılığında belirli ya da belirsiz sürelerle kullanması için kira sözleşmesi imzalanarak kiralanmaktadır.

Belirli sürelerde kira sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte kiracının kiralanan yeri boşaltması gerekir. Yine aynı şekilde tüm kira sözleşmelerinde evi kiralayan üzerine düşen kira ödeme gibi sorumlulukları yerine getirmediği takdirde ev tahliye davası söz konusu olacaktır.

Ev tahliye davası nasıl açılır konusunda en önemli husus ev tahliye davasına sebep olacak asli sebeplerin oluşup oluşmadığının belirlenmesi olacaktır. Kiracılar sözleşmeden kaynaklanan sorumlulukları tam olarak yerine getirmediği takdirde ev sahipleri tahliye kararı aldırmak için mahkemeye başvurmaktadırlar.

Tahliye Davası Açma

Ev tahliye davası açılması mutlaka haklı bir sebebe bağlı olarak kira sözleşmesinin sona erdirilmesine yönelik olarak açılan davalardır. Kira sözleşmesinin sona ermesinde gerek kiracıdan gerekse de ev sahibinden kaynaklanan tahliye sebepleri ortaya çıkmış olabilir. Kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri;

  • Kira sözleşmesinde sözleşme bitiş tarihinden itibaren kiralanan yerin kiracı tarafından boşaltılmaması,
  • Kiracıya kira yılı içinde kira ödemediğinden sebeple en az iki haklı ihtarda bulunulması halinde kiraya veren ev sahibi kira süresinde veya kira ihtarının yapıldığı kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açabilir,
  • Evi kiralayan kimsenin ve eşinin aynı il veya ilçe sınırlarında kendilerine ait bir evinin bulunması halinde de ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir.

Ev tahliye davası ev sahibinden kaynaklanıyorsa;

  • Ev sahibinin kendisinin veya kanuni yakınlarının konut ihtiyacı ve kullanma gereksinimi ortaya çıkmışsa,
  • Ev sahibi değişerek yeni ev sahibinin gereksinimleri ortaya çıkmışsa,
  • Konutta birtakım değiştirme, yenileme, restorasyon gibi inşaat ve imar faaliyetleri düşünüyorsa
Sulh Hukuk tahliye davası

Sulh Hukuk tahliye davası

Ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Tahliye davasında görevli mahkeme Sulh hukuk mahkemesidir.

Dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine dava açılarak haklı sebebin varlığı ve gerekli şekil şartlarının yerine getirildiğine dair belgeler mahkemeye sunulmalı ve dava süreci takip edilmelidir.

Tahliye davası sonucu tahliyeye karar verilen kiracı ev boşaltmak zorundadır. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle kira davası sonuçlanmışsa son kira yılındaki kira bedeli kiracıya tazminat olarak ödenmesine karar verilecektir.

Ev Tahliye Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

Ev tahliye davasında tahliye davası şartları bulunuyor ise belirli ve belirsiz alacak sözleşmesine dayanarak belli kurallar içinde dava açılmaktadır.

Kira sözleşmesinde kira bitiş tarihi belirlenmiş ise bu tarihin bitiminden itibaren 1 ay içinde ev sahibinin tahliye davası açma hakkı bulunmaktadır. Eğer kira sözleşmeleri belirsizse öncelikle kiracıya fesih veya bildirim ile sözleşme bitiş tarihini belirlemek gerekmektedir.

Bu bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılabilmektedir. Kiraya veren şayet öngörülen sürede dava açacağını kiralayana bildirmezse kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl uzamış sayılacaktır. 

Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Tahliye davası açma için 6570 sayılı olan kanunlar dikkate alınır ve bir sene içinde kiracıya 2 defa ihtarname gönderilmiş olması gerekmektedir. Tahliye davası açabilmek için haklı sebeplerin bulunması gerekir. Kira sözleşmeleri iki tarafı da koruyucu özelliktedir.

Bundan dolayı keyfi olarak kiracının evden tahliyesi söz konusu değildir. Tahliye davası sonucu da tahliye nedenlerine göre belirlenmektedir. Tahliye sebepleri:

  • Yazılı tahliye taahhüdü sebebiyle tahliye
  • Mesken ve işyeri ihtiyacı sebebiyle tahliye
  • Yeniden inşa ya da esaslı onarım sebebiyle tahliye
  • İki haklı ihtar sebebiyle tahliye
  • Fuzuli işgal sebebiyle tahliye

Tahliye Davası Açarken Ne Kadar Sürer 2020

Tahliye davası açma süresi bir sene içerisinde iki haklı ihtar çekildikten sonra sözleşme bitimine kadardır. Sözleşme bittikten sonra şayet kiralayan sözleşmenin yenilenmesini istemiyorsa, kiracı tahliye edilir.

Kira sözleşmesinde süre bitiminde her iki taraf da sözleşmeyi serbest bir şekilde sonlandırma şansına sahiptir. Taşınmazların niteliği göz önünde bulundurularak 3 ay ve 2 haftalık ihtar sürelerine göre tahliye davası açılabilir.

Ev Kira Sözleşmesine Neler Yazılmalı?

Kira sözleşmesine kiralama durumu ile ilgili bütün durumlar ve şartlar yazılmalıdır. Kira sözleşmesi 3 sayfa olmalıdır. Birinci sayfada kiralanan malın kiralama durumu ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Kiralanan yerin adresi, kiracının kimlik bilgileri, kiraya veren kişinin kimlik bilgileri, kira akdinin başlangıç tarihi, kira akdinin bitiş tarihi, aylık ve yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kiralananın kullanım şekli ve demirbaşların listesi gibi bilgiler birinci sayfada yer alır.

Kira sözleşmesinin ikinci sayfasında genel koşullar yer alır. Kiracının kiraladığı yere zarar vermemesi, ev sahibinden izin almadan bulunduğu yerde değişiklik yapmaması gibi durumlar bu kısımda yer alır. Kira sözleşmesinin üçüncü sayfasında özel koşullar yer alır. Özel koşullar kiraya veren kişinin kiracıdan beklentilerine göre değişiklik gösteren kısımdır.

Ev Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Kira sözleşmesi; kiracı ve ev sahibi arasında yapılmalıdır. Kira sözleşmesine yazılması gerekenler eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. Ayrıca kira kontratının geçerli olabilmesi için her iki taraf da kira kontratının her sayfasını imzalamalıdır ve bir nüshasını almalıdır.

Bu haber toplam 346 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara