Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?
Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?
Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde boşanmanın hangi durumlarda hukuken geçerli olacağı belirtilmiştir. Nitekim aile mahkemesi hakiminin takdir yetkisinin geniş tutulduğu boşanma davalarında, hakim davayı kabul etme ya da reddetme yetkisine sahiptir.
Boşanma hangi durumlarda gerçekleşmez sorusuna yanıt olarak hakim bir boşanma davasının kabulüne ya da reddine yönelik karar verirken öncelikle evliliğin özüne ya da ruhuna aykırı olarak boşanma davalarında temel ilke olarak kabul edilen kusurun varlığını araştırmaktadır.
Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?
Araştırma sonucunda öne sürülen delillerin gerçekle paralel değerlendirilmesinin akabinde, davacının boşanma davasını açmakta menfaati olduğuna kanaat getirmesi halinde boşanma davasının kabulüne karar vermektedir.
Bir başka deyişle Medeni Kanun'da düzenlenen boşanma nedenleri dışında bir sebep öne sürülmesi durumunda boşanma davasının reddine karar verilir. Örneğin hastalık durumları da boşanma nedeni kapsamına girmemektedir. Akıl hastalığı istisnası dışında kanser ya da MS hastalıkları boşanma nedeni olarak kabul edilmemektedir. Boşanma davalarında boşanmaya neden olan sebepler öne sürülürken kusur aranmaktadır. Hastalık boşanmaya sebep olacak bir kusur olarak görülmediği için boşanma nedenleri arasında yer almamaktadır.
Boşanma Nedenleri Nelerdir?
Boşanma davası başvurusunda davanın aile hakimi tarafından kabul edilmesi için gerekli olan birtakım koşullar bulunmaktadır. Bunların başında da tarafların boşanmasına gerekçe olarak gösterilebilecek bir kusurun varlığıdır. Boşanma davası nedenleri şunlardan oluşmaktadır:
- Ekonomik sebepler,
- Aile büyükleri ile ortak konutta oturma,
- Aile büyüklerinin ya da eşin kadını hizmet etmesi zorunda olan bir kişi olarak görmesi,
- Eşler arasında din, mezhep ya da kültür farkları,
- Eşlerden birinin kumar, alkol ya da şans oyunlarına bağımlı olması,
- Eşin evi terk etmesi ya da başka bir kişiyle yaşamaya başlaması,
- Eşin aldatması ya da ilgi göstermemesi
- Eşlerden birinin sağlık raporu ile belirlenen psikolojik sorunlarının olması,
- Eşlerin birbirine fiziksel şiddet uygulaması (dayak, darp, cisim fırlatma)
- Eşlerin birbirine psikolojik şiddet uygulaması (küçük düşürücü davranış, küfür ve hakaret etme)
- Aşırı kıskançlık gösterilmesi,
- Aile mahremiyetini bozacak şekilde aile için sırların yabancılarla paylaşılması,
- Gerçek sebepler bilinmeden ağır ithamlarda ve suçlamalarda bulunmak
Boşanma Davası Neden Reddedilir?
Boşanma davalarında kusurlu bir durumun olması gerekmektedir . Kanunda yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve anlaşmalı boşanma haricinde kalan sebepler özel boşanma nedeni kapsamına alınmaktadır. Özel boşanma sebepleri, hukuki gerekçelere dayanmadığı durumda hakimin takdiri ile boşanma davasının reddi ile sonuçlanabilmektedir.
Terk sebebi ile açılan boşanma davasında, ortak konutu terk eden eş ihtar aldıktan sonra eve geri dönmüşse boşanma davası reddedilir. Akıl hastalığı sebebiyle açılan bir boşanma davasında sağlık kurulu bunun aksi yönünde rapor düzenlemişse açılan boşanma davası reddedilir. Bunun yanı sıra boşanma davası başvurusunda boşanma nedenlerine kanıtlar sunulmayan davalar da reddedilmektedir.