Mirasta Mal Paylaşımı Davası 2020

Mirasta Mal Paylaşımı Davası 2020

Mirasta Mal Paylaşımı Davası 2020, Miras davaları en uzun süren davaların başında gelmektedir. Eğer bu süreç uygun olarak yürütülmezse davanın sonuçlanması uzun sürelere yayılmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=gjMP0ptFaWQ
Mirasta Mal Paylaşımı Davası 2020

Mirasın paylaştırılması aksi bir durum olmadıkça mirasçılar tarafından kararlaştırılır. Fakat ihtilaf çıkması durumunda miras mal paylaşımı davası gündeme gelmektedir.

Miras Taksimi – Paylaşımı Davası Nedir, Nasıl İşler?

Mirasın paylaştırılması davaları taksim davaları olarak adlandırılır. Genelde mirasçı tarafından pay belirtimi yapılmışsa bu oranlar üzerinden taksim yapılmaktadır ancak mirasçılar arasında anlaşmazlık yaşandığında ya da bir mirasçı kendi payını az bulduğunda miras mal paylaşımı davası açabilmektedir.

Miras paylaşımı davası ile mirasçıların miras yani tereke üzerindeki mülkiyetleri sona ermektedir. Dava neticesinde her bir mirasçı için tereke malı oranı belirlenir. Hakim tarafından tereke öncelikli olarak miras paylarına göre paylara ayrılır.

Bu kısım payların oluşturulması olarak adlandırılır. Hakim tarafından tereke malları, mirasçı ya da kök başı sayısınca pay oluşturulmaktadır. Buradaki taksim etme mirasçıların yakınlıklarına ve sosyal durumlarına göre ayarlanmaktadır. Payların hangi mirasçıya verileceğinin tespit edilme aşamasına ise payların tahsisi denilmektedir.

Hakim tarafından yapılan paylaştırma yine mirasçılar arasında ihtilafa sebep olursa dava tekrarlanır ve bu sefer nihai paylaştırma yapılır.

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras mal paylaşımı davalarında dikkat edilmesi gereken nokta, bu davanın açılması ile birlikte mirasçının hakkından yararlanmak isteyenleri payları, mevcut durumundan daha aşağıda olacaktır. Çünkü hakim tarafından tüm mirasçılara eşit olarak pay yapılması amaçlanmaktadır.

Örneğin bir kişi mirastan yüzde 40 oranında pay alıyorsa, mal paylaşımı davası neticesinde bu oran aşağıya düşecektir. Elbette daha az pay alanın oranı ise yükselecektir. Bir diğer önemli nokta ise her mirasçı dilediği oranda mirasını pay edebilmektedir. Ancak saklı pay olarak adlandırılan payı ihlal eden mirasçı bu paylaşıma itiraz edebilmektedir. Hakimin ise miras paylaşımında söz söyleme yetkisi miras bırakanın kesin olarak miras paylaşımı yapmaması, mirasçılar arasında paylaşım sözleşmesinin bulunmadığı durumlarda geçerlidir.

Özetle, miras mal paylaşımı davası mirasçının ölümüne istinaden herhangi bir tasarrufta bulunmadığı durumlarda, mirasçıların aralarındaki taksimi gidermek amacıyla açılan davalardır.

Miras Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?

Her türlü miras, paylaşım davasına uygundur. Mirasçının ölümüne istinaden herhangi bir tasarrufta bulunmadığı yani kat’i olarak bir mal paylaşımı beyanında bulunmadığı hallerde kendisine az pay düştüğünü düşünen mirasçı tarafından bu dava açılmaktadır.

Dava sürecinin iyi yönetilmesi ve gerekli belgelerin mahkemeye sunulması açısından bir avukat desteği önem kazanmaktadır. Çünkü miras davalarında taraflar anlaşmaya varamadıkları için uzun bir süre dava sonucu beklenmektedir.

Eğer söz konusu miras paylaştırma neticesinde önemli miktarda azalacaksa bu durumda mirasçılardan birisine özgü kılınır. Böylece mal kişi üzerinden satılı ve mirasçılar arasında satış bedeli paylaşılır. Yine mirasçıların istemesi halinde açık arıttırma usulü ile de satış yapılabilmektedir.

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara