İş Kazası Maddi Tazminat Davası
Yayınlanma:
İş Kazası Maddi Tazminat Davası | Tazminat Davası, haksızlığa uğrayan bir kişinin hakkını maddi yönden aramak için açmış olduğu bir dava olarak adlandırılabilir. Kişinin uğradığı zararın giderilmesi ya da yaşanan olaydan psikolojik olarak etkilendiyse de durumun telafisi için zarar görenlere böyle bir hak oluşturulmuştur ve yasal süreçle bu haklarından...
İş Kazası Maddi Tazminat Davası | İş yeri sahiplerinin çalışanları için uygun çalışma koşullarını sağlanması, işverenlerin en önemli sorumluluklarındandır. Bir başka deyişle, işçilerin çalışırken yaşamlarının, ruh ve beden sağlıklarının işveren tarafından güvence altına alınmış olması gerekir.
İş kazalarının yaşanmaması için bu hususta işverenlere düşen sorumluluklar kanunlarda tanımlanmıştır. Son yıllarda iş ve işçi güvenliği konusunun daha net bir şekilde ifade edilmesi için birçok kanuni ve yapısal düzenlemelere imza atıldı. Ancak tüm bunları hiç sayarak çalışanlarının sağlığını ve hayatını tehlikeye atan işverenler, iş kazası maddi tazminat davası ile çok karşı karşıya kalıyorlar.
Peki İş Kazası Nedir?
İş kazası, bir çalışanın iş ilişkisi nedeniyle bedenen veya ruhen zarar görmesi ya da hayatını kaybetmesidir. İş kazalarıyla ilgili en yanlış bilgi ise, iş kazalarının sadece iş yerinde olması gerektiği düşüncesidir. İş kazası iş yerlerinde olabileceği gibi, iş için araçla başka bir yere giderken çalışan yapmış olduğu trafik kazasında meydana gelen zararlar da iş kazası olarak yorumlanır. İş kazası sonucu tazminat alınması aşamaları aşağıda bahsedeceğiz.İş Kazası Maddi Tazminat Davası Nedir?
Her ne şekilde olursa olsun, iş kazası tanımına giren her türlü olay neticesinde mağdur olan çalışanların iş kazası maddi tazminat davası açma hakları vardır. Açılan iş kazası maddi tazminat davalarında işveren ve işçinin kusur oranları, yaralanmalı iş kazalarında maluliyet oranı, işçinin aldığı ücret gibi hususlar çok önemli hususlardır. İş kazası nedeniyle açılacak tazminat davaları, olayın gerçekleştiği andan itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmadan, iş mahkemelerine yapılan başvuruyla açılabilir. Eğer iş kazası sebebiyle kişi hayatını kaybettiyse, yakınları tarafından da iş mahkemesine iş kazası maddi tazminat davası başvurusu yapılabilir. İşçinin ölmesi durumunda bakmakla yükümlü olduğu, annesi, babası, eşi, çocukları, torunlar gibi yakınları ömür boyu maddi destekten mahrum kalacakları için maddi tazminat davası açabilirler.İş Kazasını Mutlaka SGK’ya Bildirin!
İş kazası maddi tazminat davalarında işçi veya işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu'na da başvuruda bulunması hukuki sürecin akıbeti bakımından çok önemlidir. Yapılan başvuruda iş kazasının nedenleri, oluş biçimi, kusur oranları gibi açılacak olan tazminat davasında delil sayılabilecek iş kazasına ilişkin bir tespit raporu hazırlanır. Hazırlanacak bu rapor, iş mahkemesine yapılacak olan başvuruda dilekçeyle birlikte delil olarak sunulmalıdır. İş kazası şikayetçi olmama durumunda hakkınızdan feragat etmiş mi olursunuz.Tazminat Davası Açılırken Dikkat Edilecek Hususlar
Tazminat Davası, haksızlığa uğrayan bir kişinin hakkını maddi yönden aramak için açmış olduğu bir dava olarak adlandırılabilir. Kişinin uğradığı zararın giderilmesi ya da yaşanan olaydan psikolojik olarak etkilendiyse de durumun telafisi için zarar görenlere böyle bir hak oluşturulmuştur ve yasal süreçle bu haklarından faydalanabilmeleri seçeneği sunulmuştur.Tazminat Davası Nedir?
Tazminat davasının yanı sıra Manevi Tazminat Davası da açabilirsiniz. Bunun içinde yapmanız gerekenler hemen hemen aynı şeylerdir. Tazminat davaları biraz karışık bir konu olduğu için Tazminat Davası Hakkında detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Yaşadığınız olayın boyutu ve uğradığınız zararın büyüklüğü dava seyrini ve hak edeceğiniz miktarı değiştirecektir. Tazminat Davası Nasıl Açılır? Diye bir soru sorulduğunda ilk olarak size bir haksızlık yapılması ve haksızlığa uğramış olmanız gerekmektedir. Örneğin bu haksızlık; işten atılma, dolandırılma, hakarette uğrama ya da boşanmış olma olabilir. Tüm bu bahsettiğimiz durumlardaki davaların seyri birbirinden farklıdır. Eğer sizde haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız ve bunu bir takım belge, evrak ve şahitlerle ispat edebilecekseniz bu davalara başvurduğunuzda çok yüksek ihtimalle haklı kabul edilir. Daha sonra ise gerekli harç parasını yatırarak avukatınızla beraber mahkemeye başvurmalısınız. Eğer açacağınız dava Boşanma Tazminat Davası hakkında avukat ve danışma hizmeti ile dava süreci hakkında bilgi almalısınız. Çünkü bu durumda işler biraz daha değişebilir. İlk olarak Tazminat Davası Örneği inceleyerek davaların gidişatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu dava açısından işinize yarayabilir. Maddi Tazminat Davası da aşağı yukarı diğer tazminat davalarıyla aynı şekilde işlemektedir. Tüm Tazminat Davalarında avukatlarınız ile beraber hareket etmenizde fayda bulunmaktadır. İş kazası Avukatı ve danışmanlık ile süreçte size yardımcı olacaktır.Bu haber toplam 350 defa okunmuştur
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05
CEP: 0 545 229 25 05
ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara
İş Hukuku