Nüfus Davaları Nerede Açılır?

Nüfus Davaları Nerede Açılır?

Nüfus Davaları Nerede Açılır? Nüfus davaları arasında yer alan nüfus kaydının düzeltilmesi davası, pek çok farklı hukuki işlem sonucunda gündeme gelebilmektedir.

Nüfus Davaları Nerede Açılır?

Nüfusta yanlış olarak alınmış bir kaydın düzeltilmesi amacıyla açılan bu davada;

  • T.C kimlik numarası,
  • Anne ve baba adı,
  • Kişinin adı soyadı,
  • Cinsiyeti,
  • Doğum tarihi,
  • Dini,
  • Medeni Hali

ve benzeri gibi vatandaşın nüfus belgesinde belirtilen hususlarda meydana gelen değişiklikler ya da kayıtların alınması sırasında yapılan hataların giderilmesi söz konusudur.

Nüfus davaları birbirinden farklı taleplerle açılabilmektedir. Türk vatandaşı olarak doğan vatandaşların nüfus kayıtlarında değişiklik yapmak istediklerinde bakanlık tarafından tutulan nüfus kütüğünü değiştirmeleri gerekmektedir.

Hukuk sistemimizde çoğunlukla çocuğun soy bağının belirlenmesi, nüfus müdürlüklerinde yazım hataları yapılması ya da yurt dışından göç edip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olan kişilerin nüfus kayıtlarında değişiklik için nüfus kaydının düzeltilmesi davası açabilmektedir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Dava Çeşitleri Nelerdir?

Nüfus davaları arasında yer alan nüfus kaydının iptali davası, usule göre düzenlenmiş bir belgeye dayanılarak oluşturulan nüfus kayıtları ile nüfus kütüğüne düşülmüş ama kaldırılması gerekli olan şerh ve açıklamalar gibi hukuki durumlar için açılabilmektedir.

İsim ve soyadı değiştirme talepleri de nüfus kaydının düzeltilmesi davalarından biridir. Haklı bir sebebin mevcut olması durumunda yeni bir isim alma veya kullanılan isme ekleme yapma istendiğinde bu dava açılır. Yapılan bu değişiklikten dolayı zarar görülmesi durumunda zarar gören kişi 1 yıl içinde değişikliğin kaldırılması talebinde bulunabilir.

Yaş değiştirme ve din değiştirme davaları da vatandaşın nüfus kayıtlarında belirtilen unsurların değişikliği taleplerinde gündeme gelmektedir. Yaş düzeltme ve değiştirme davası sadece bir kez açılsa da birden fazlada açılabilir.

Cinsiyet değiştirme davası, kişinin fizyolojik bedeni ile hissettiği bedenin farklı olması durumunda açılmaktadır. Ancak cinsiyet değiştirme davası açılabilmesi için hakimden izin alınmış olması gerekmektedir. Yapılan ameliyatın ardından kişinin cinsiyet değiştirme davası ile nüfus kaydındaki cinsiyet unsurunu değiştirebilmesi mümkün olmaktadır.

Gaiplik davası, hakları gaip kişinin ölümüne bağlı olanlar tarafından açılan bir dava türüdür. Bir kişinin hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için davaya konu olan kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş veya kendisinden uzun zamandır haber alınamamış olması gerekmektedir.

Bunların dışında babalık davası, analık davası (nüfus kaydının anne açısından düzeltilmesi) ve soybağının reddi davası gibi dava türleri de nüfus kaydının düzeltilmesi dava çeşitleri arasında yer almaktadır.

Nüfus Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir? Nüfus Davaları Nerede Açılır?

Nüfus davalarının açılması gereken mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri'dir. Yer bakımdan ise davacının ikamet ettiği yerde görev yapan mahkeme, yetkilendirilmiştir. Öte yandan yurt dışında yaşayan kişiler için nüfus davaları, Ankara, İstanbul ve İzmir Asliye Hukuk Mahkemeleri olarak belirlenmiştir.

Nüfus davaları için kanunda öngörülen herhangi bir zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Dolayısıyla herkes lüzum gördüğü zaman bu davaları açabilir.

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara