Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı

Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı
Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı, Trafik kazasından sonra daimi olarak işgücü kaybı yaşanması durumlarında tazminat talep edilebilmektedir. Trafik kazalarından sonra mağdur olan kişilerin ve kazadan zarar görmüş olan tarafın çeşitli tazminatlara hak kazanması söz konusu olabilmektedir. Bu tazminat çeşitleri arasından en yaygını ise destekten yoksun kalma tazminatları olmaktadır. Ölümle sonuçlanmış olan trafik kazalarında ise iş gücü kaybı direkt olarak kazadan sonra zarar görmüş olan kişinin hak kaza
Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı Neden Önemli?  Trafik kazasından sonra daimi olarak işgücü kaybı yaşanması durumlarında tazminat talep edilebilmektedir. Trafik kazalarından sonra mağdur olan kişilerin ve kazadan zarar görmüş olan tarafın çeşitli tazminatlara hak kazanması söz konusu olabilmektedir. Bu tazminat çeşitleri arasından en yaygını ise destekten yoksun kalma tazminatları olmaktadır. Ölümle sonuçlanmış olan trafik kazalarında ise iş gücü kaybı direkt olarak kazadan sonra zarar görmüş olan kişinin hak kazanacağı bir tazminattır. Trafik kazası sonucu daimi işgücü kaybı için gerekli olan koşullar ise:
  • Trafik kazası sonrasında hasar almış kişinin hastanede yaşanan tedavi sürecindeki bütün masraflarının tazminat yoluyla karşılanmasını talep edebilmektedir. Bunun yanı sıra çalışmakta oldukları işlerdeki performanslarının düşmesi nedeniyle de tazminat hak edebilmektedir.
  • İş gücü kaybı sebebiyle talep edilen tazminat bedelleri sonucunda kişinin gelirinin azalması söz konusu olduğunda tazminat verilmektedir.
  • İş gücü sebebiyle meydana gelen maddi tazminat oranlarının belirlenmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kişinin meslekte daha fazla ilerleyememesine yol açmasıdır. Bu gibi durumlarda tüm bu detaylar göz önünde bulundurularak tazminat belirlenmektedir.

Güç Kaybı Tazminatı Nedir?

Güç kaybı tazminatı genel olarak yaşanan kazalar sebebiyle kişinin iş yapma performansının etkilenmesi ve maddi olarak da kayba uğraması sebebiyle verilmektedir. Kişinin yaşı kaç olursa olsun, beden gücü kaybı yaşayan kişilerin işi ve kazançları olmasa bile sakatlıkları ya da gördükleri zarar sebebiyle tazminat alabilmeleri mümkün olmaktadır. Trafik kazası sonucu daimi güç kaybı gibi durumlarda mutlaka davanın uzman bir avukat eşliğinde açılması gerekmektedir.

Tazminat Hesabı Nasıl Yapılır?

Güç kaybı tazminatı hesaplama konusunda dikkat edilen bazı kriterler söz konusudur. Çeşitli durumlar mahkeme tarafından analiz edilir ve tazminat oranları belirlenir. Bunlar:
  • Nedensellik Bağı : Zarar gören kişinin kusuru, nedensellik bağını kesecek derecede ciddi ise zarar veren sorumluluktan almaktan kurtulmaktadır.
  • Zarara Razı Olma : Razı olma durumlarında tazminat alma riske girebilir. Örnek vermek gerekirse, sarhoş birinin aracına binmek vb. Gibi.
  • Ortak Kusur : İş kazalarında ortak kusur olması durumunda tazminatta indirim yapılabilir.
Borçlar Kanunu'nun 46. maddesi (6098 sayılı TBK m. 54) gereğince çalışma gücünün kaybı nedeniyle maddi tazminat ve BK 47. maddesi (TBK m. 56) gereğince manevi tazminat istenebilir. "Cismani Zarar Halinde Lazım Gelen Zarar ve Ziyan" başlığı altında düzenlenen TBK'nın 46. maddesinde, bedensel zarara uğranılması nedeni ile talep edilebilecek zarar türleri belirtilmekte olup çalışma gücü kaybı da bu zarar türleri arasında yer almaktadır. MARUZ KALDIĞI İŞ KAZASINDAN SONRA TEDAVİ GÖRDÜĞÜ TÜM KURUM VE KURULUŞLARDAKİ TEDAVİ EVRAKLARI GETİRTİLEREK SOSYAL SİGORTALAR YÜKSEK SAĞLIK KURULUNDAN İTİRAZ HALİNDE İLGİLİ ADLI TIP İHTİSAS KURULUNDAN ÇELİŞKİ HALİNDE ADLİ TIP GENEL KURULUNDAN RAPOR ALIP SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ  Haksız fiil sonucu çalışma gücü kaybının olduğu iddiası ve buna yönelik bir talebinin bulunması halinde, zararın kapsamının belirlenmesi açısından maluliyetin varlığı ve oranının belirlenmesi gerekmektedir. Sözkonusu belirlemenin ise Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi veya Üniversite Hastanelerinin. Adli Tıp Anabilim Dalı bölümleri gibi kuruluşların çalışma gücü kaybı olduğu iddia edilen kişide bulunan şikayetler dikkate alınarak oluşturulacak uzman doktor heyetinden, haksız fiilin gerçekleştiği tarihte yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü veya Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı Yargıtay Kararı

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI - TRAFİK KAZASI - DAVACININ SAKATLIĞI NEDENİYLE DAİMİ İŞ GÜCÜ KAYBI İSTEMİNDE BULUNMADIĞI - TALEPLE BAĞLILIK - İSTEM OLMAYAN KONUDA KARAR VERİLEMEYECEĞİNİN GÖZETİLMESİ GEREĞİ  ÖZET:Davacı, sakatlığı nedeniyle daimi iş gücü kaybı isteminde bulunmamıştır. Yaralanması nedeniyle öğretmenlik görevini yapamadığı sekiz buçuk aylık dönem için geçici iş gücü kaybını istemiştir. İstek olmadığı halde davacının maluliyeti nedeniyle daimi iş gücü kaybına karar verilemeyeceği gözetilmelidir. Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı. TAZMİNAT DAVASI - DAVALI SİGORTA ŞİRKETİNİN DAVACININ MALULİYET ZARARINDA BELİRTİLEN ZMMS POLİÇESİ KAPSAMINDA SORUMLU OLDUĞU - İSTİNAF BAŞVURUSUNUN ESASTAN REDDİ GEREĞİ Araç sürücüsü park etmemesi gereken çocukların oyun oynadığı yerde dolaştığını, hızlı ve yanlış manevralarla oyun oynayan çocukların üzerine geldiğini gören çevreden sorumlu müvekkilinin çocukları kurtarmak için çocukların önüne geçtiğini, Hızlıca geri gelen aracın altında kalarak ezildiğini, kusurlu sürücünün hiçbir şey olmamış gibi, yaralı aracın altında sıkışmış haldeyken aracı park ederek düğün merasimine gittiğini, yerine de sürücü koltuğuna ikizinin oturduğunu, çevredeki insanların yardımlarıyla müvekkilinin aracın altından sıkıştığı yerden çıkartıldığını, Müvekkilinin beden gücüne dayalı çalışan ve ailesinin geçimini sağlayan tek kişi olduğunu, bu kazadan ötürü bacağında çok ağır kırıklar oluştuğunu ve tedavisinin halen tedavisi devam ettiğini belirterek tazminat talep etmiştir. Makalede Trafik Kazası Sonucu Daimi İşgücü Kaybı konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tazminat Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara