Turkiye’de boşanma nasıl açılır? Turkiye’de boşanma ne kadar surer? » Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Turkiye’de boşanma nasıl açılır? Turkiye’de boşanma ne kadar surer?

Türkiye'de Boşanma ve Sonuçlanma Süreleri

Türkiye’de boşanma, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Boşanma, eşlerin mutlak anlaşmazlık halinde olduğunu belirterek mahkemeye başvurarak açılabilir. Boşanma davasının açılması için eşlerden biri ya da ikisi de boşanma davası açabilir.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların, Türkiye’de açılan boşanma süreci ve süresi merak uyandırması sebebiyle hukuki bilgi ve desteğe ihtiyaç duymaktadır.

Türkiye’de boşanma davası iki şekilde açılmaktadır. Birincisi eşler kendi aralarında anlaşmaya varmaları halinde, Türkiye’de aile mahkemesine dava dilekçesi ve boşanma protokolü düzenleyerek anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma ortalama sonuçlanma süresi 1 gün ile 1 ay arasında tamamlanır.

İkinci boşanmada çekişmeli boşanma davasıdır. Bu davanın sonuçlanma süresi ise ortalama 450 gündür.

Her iki boşanma içinde Avukat ve hukuk bürolarında hukuki destek alınmasını tavsiye ediyoruz. Peki boşanma davası genel olarak nasıl açılır?

Türkiye’de Boşanma ve Sonuçlanma Süreleri Ne Kadar?

Türk Medeni Kanunu çerçevesinde evlilik birliğinde meydana gelen olumsuz durumlar halinde kendisine verilmiş olan boşanma hakkını kullanmak isteyen kişiler açısından boşanma davası süreci içerisinde evlilik birliğindeki hangi hallerin boşanma davası açısından etken durum oluşturduğu konusu gündeme gelir.

Bu gibi konulardaki en önemli noktalardan birisini Türk Medeni Kanunu çerçevesinde evlilik birliğinin sarsılmasına neden olacak her türlü durum ve koşulun boşanma davası için geçerli bir neden teşkil etmesidir. Bu çerçevede de günümüzde eşi terk, aldatma, şiddetli geçimsizlik boşanma nedenleri arasında en yaygın görülen nedenler olarak öne çıkıyor.

Boşanma Davası Açılışı Nasıl Olur?

Türkiye’de Boşanma ve Sonuçlanma Süreleri | Türkiye’de boşanma davalarında, davayı açacak kişinin öncelikli olarak evlilik birliğini temelinden sarsan söz konusu günümüzde eşi terk, aldatma, şiddetli geçimsizlik boşanma nedenleri olarak detaylı bir boşanma davası dilekçesi oluşturması gerekiyor. Hazırlanan boşanma davası dilekçesi ile başvuru yapılacak mahkemeler ise eşlerin son 6 ay içerisinde ikamet etmekte oldukları lokasyonda görevli olan Aile Mahkemesidir.

Ancak her lokasyonda Aile Mahkemesi bulunmaması dolayısı ile modern hukuk sistemi Aile Mahkemesi bulunmayan lokasyonlarda kişilerin Aile Mahkemesi görevi üstlenmiş olan Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne boşanma davası talebi için başvuru gerçekleştirebilmesini mümkün kılmıştır.

Boşanma dilekçelerini 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 166. Maddesine göre düzenlemeleri gerekir. Türk Medeni Kanunu’ nun 166. Maddesi çerçevesinde evlilik birliğini oluşturan taraflardan beklenmeyecek düzeyde evlilik birliğinin sarsılması halinde boşanma davası açılabiliyor.

Bu çerçevede de boşanma davası dilekçesi oluşturulurken, bu dilekçe içerisinde boşanma sebebini evlilik açısından oluşturduğu güven problemlerine ve evlilik birliğinin sürdürülebilirliğinin olanaksız olduğu şeklinde detaylı bir bilgilendirmede bulunulması gerekir.

Boşanma davası açma süresi ne kadardır?

Türkiye’de Boşanma ve Sonuçlanma Süreleri | Türkiye’de Boşanma davası açmak isteyen kişilerin yapacakları, dava başvuruları kapsamında boşanma davasının ne kadar süreceğini etkileyen farklı detaylar bulunur. Örneğin boşanma davasının anlaşmalı olarak açılması durumunda tek celsede boşanma davası sonuçlanabilir. Sonuçlanma süresinde 1 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Boşanmada anlaşma yoksa ve taraflardan birisinin itirazı durumunda boşanma davası çekişmeli boşanmaya dönüşmesi sebebiyle dava 4 ila 6 celseye uzayabilmektedir. Boşanma davasında tarafların süreci doğru şekilde yönlendirmemesi durumunda boşanma davalarının 1 ila 2 yıla kadar uzaması söz konusu olabiliyor.

Bu sebep Türkiye’de boşanma davaları ile ilgili olarak profesyonel ve uzmanlık seviyesinde bilgi ve deneyime sahip olan avukatlardan destek alınması boşanma davasında istenen sonuçların daha kısa süreler içerisinde elde edilebilmesi yönünden büyük bir avantaj sağlayacaktır. Boşanma avukatları davanın daha kısa sürmesi kadar, velayet, mal paylaşımı, tazminat ve nafaka gibi haklarda da hakların tamamen korunabilmesini sağlar.

47 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp