Kadın Nasıl Boşanma Davası Açar? Boşanma davasını kadın açarsa nasıl olur?,

Kadın Nasıl Boşanma Davası Açar? Boşanma davasını kadın açarsa nasıl olur?,
Boşanma davası, çiftlerin artık evli olmayı istemedikleri ya da aile sorumluluklarını yerine getirmedikleri durumda görülen davalardır. İki tür boşanma davası görülmektedir.

Boşanma, eşler arasındaki evlilik birliğinin yasal olarak sonlandırılması sürecidir. Kadınlar da erkekler de boşanma davası açma hakkına sahiptir ve bu süreç, kadın tarafından başlatıldığında da aynı yasal prosedürlere tabidir. İşte bu sürece dair detaylar:

Kadın Nasıl Boşanma Davası Açar?

Boşanma davası açmak için ilk adım, yetkili aile mahkemesine yazılı bir dilekçe sunmaktır. Bu dilekçe, tarafların kendileri veya bir avukat aracılığıyla hazırlanabilir. Dilekçenin ekine, eğer çekişmeli bir boşanma davası ise deliller, anlaşmalı boşanma davası ise anlaşmalı boşanma protokolü eklenmelidir.

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nasıl Olur?

Boşanma davasını kadın açarsa, davayı erkek açmış olmasından herhangi bir farklılık yoktur. Kadının, boşanma davası açması durumunda nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı ve aile konutu şerhi gibi hakları korunmaya devam eder. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir.

Bir Kadın Boşanmak İsterse Ne Yapmalı?

Bir kadın boşanmak istediğinde, ilk olarak aile mahkemesine bir dilekçe ile başvurmalıdır. Boşanma davası için yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Bu, boşanma sürecini başlatmak için gereken yasal adımdır.

Kadının Açtığı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Kadın tarafından açılan boşanma davasının süresi, davanın niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle ortalama 40 gün içerisinde sonuçlanırken, çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürebilir, bazen en az 12 ay kadar sürebilir. Mahkeme süreçleri, davanın karmaşıklığına ve delillerin incelenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Kadın Nasıl Boşanma Davası Açar ? Boşanmada Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanmada kadına tanınmış haklar arasında, maddi ve manevi tazminat, boşanma sırasında maddi güçlüğe düşecek oldukları için tedbir nafakası ve sonrasında iştirak ve yoksulluk nafakası, evlilik sırasında edinilmiş malların ve nakit paranın paylaşılması hakkı, eşlerin çocukları varsa çocukların velayetini alabilme hakkı gibi birçok hakkı bulunur.

Bununla birlikte bu hakların elde edilebilmesi ve korunabilmesi için bazı şartların oluşmuş olması gereklidir. Buna örnek olarak tedbir ve iştirak nafakası hakkının kullanılabilmesi için, kadının boşanmaya neden olan olaylarda eşine göre kusursuz olması veya daha az kusurlu olması şartı bulunur. Benzer şekilde maddi ve manevi tazminat haklarını koruyabilmeleri için, kadınların evlilik birliğinin sonlanmasına neden olan olaylarda kusursuz olması veya daha az kusurlu olması gerekmektedir.

Kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer?

Erkek ve Kadın boşanma davası açarsa Adalet bakanlığının belirlediği dava süresi Çekişmeli boşanma davasında 300 gün sürer, Anlaşmalı boşanma davası ise 40 gün sürer.

Boşanma Davası Nedir - Boşanma davası hangi sebeplerden açılır?

Boşanma davası, çiftlerin artık evli olmayı istemedikleri ya da aile sorumluluklarını yerine getirmedikleri durumda görülen davalardır. İki tür boşanma davası görülmektedir.

Bunlardan ilki anlaşmalı boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları evli olan tarafların her konuda; velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı vb. uzlaşmaya vardıkları konulardır. Ayrıca en az bir (1) yıldır evli olmaları şartı bulunmaktadır.

Böylece mahkemeye yapılan başvurular anlaşmalı boşanma davası olarak görülürler. Ancak mahkeme esnasında tarafların herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşmeleri halinde hakim davayı çekişmeli boşanma davasına çevirebilir.

Çekişmeli boşanma davaları; tarafların bir yıldan az bir süredir evli oldukları ve belirli konularda anlaşmaya varamadıkları davalar çekişmeli boşanma davası olarak görülür. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların nafaka, tazminat, velayet, eşya paylaşımı gibi talepleri mahkemece değerlendirilir ve uygun olan kararlara varılır. Bu süreçte tanık, delil, ispat gibi süreç önemli olduğu için iyi bir avukat temsili önem kazanmaktadır.

Terk durumunda dava nasıl açılır?

Eşin evi terk etmesi durumunda, terk tarihinden itibaren 4 ay bekleme süresi vardır. Bu süre, terk eden kişinin eve dönebileceği süreyi içerir. Ancak 4 ay sonunda hâlâ kişi dönmemişse noterden eve dön ihtarnamesi gönderilir. Bu durumumda 2 ay daha ek süre verilir ve hâlâ kişi eve dönmemişse terk sebepli boşanma davası açılabilmektedir.

Velayetin diğer eşe verilmesi durumunda çocuklar hangi aralıklarla görülür?

Velayet verilmeyen taraf çocuğunu görme hakkına sahiptir. Bu kapsamda hakim çocuğun yararını da gözeterek ve velayet verilmeyen tarafın kişisel durumu değerlendirilerek çocuklarını hangi zamanlarda ne kadar süreyle göreceğini belirler.

İçki yüzünden boşanma davası açılır mı?

İçki tek başına bir boşanma nedeni değildir. İçki yüzünden şiddet, geçimsizlik vb. durumlar oluyorsa bu gerekçeler ile dava açılmaktadır.

Aile sorumluluklarının yapılmaması ve şiddetli geçimsizlik nedir?

Şiddetli geçimsizlik şu durumlardan birisine ya da birkaçına bağlı olarak adlandırılır; duygusal, ekonomik, görsel, cinsel, sosyal ve fiziksel şiddet. Özellikle psikolojik zararlar duygusal şiddet kapsamında değerlendirilmektedir.

İhtiyati Tedbir Nedir?

Boşanma davası süresince mal dağılımının önüne geçmek için eşlerden birisinin malları üçüncü kişiye devretmesinin önüne geçmek için tüm malvarlığına ihtiyati tedbir uygulanmaktadır.

Boşanma Davalarında Kadının Hakları Nasıl Korunur?

Boşanma süreçlerinde kadınların kanunlar tarafından verilmiş haklarını koruyabilmeleri için, belirli şartların oluşmuş olması gereklidir. Eşlerin çocukları varsa, bu çocukların velayetini kadının istemesi hakkı bulunmakla beraber, boşanma sonrasında çocukların anneyle birlikte yaşamasının menfaatleri doğrultusunda olacağının Hakim tarafından anlaşılması ve bu yönde bir kanaatin oluşması gereklidir.

Maddi ve manevi tazminat taleplerinde kadının mutlaka eşine göre daha az kusurlu olması şartı aranır. Bununla birlikte özellikle aldatmaya dayalı olarak açılmış boşanma davalarında, aldatmaya neden olan 3. Kişilere karşı kadının manevi tazminat açma hakkı da bulunur. Bununla birlikte 3. Kişiye manevi tazminat davası açılabilmesi için, bu kişinin evlilikten haberdar olması şartı vardır.

Boşanma Sırasında Kadınların Haklarını Koruyabilmesi İçin Neler Yapması Gerekir?

Hukuk sistemimiz içerisinde ve özellikle Medeni Kanun’ da kadınların hakları özellikle korunmaktadır. Bununla birlikte bu hakların edinilmesi ve korunması süreçlerinde usullere uygunluk ve şartla uygunluk gibi detaylar vardır. Kadınların boşanma sırasında haklarını en iyi şekilde koruyabilmesinin yolu, konusunda uzmanlaşmış bir avukat aracılığıyla temsil edilmesidir.

Avukat aracılığıyla hakları korunan bir kadının, bilmediği pek çok hakkı kazanması mümkün hale gelebilir ve hem boşanma sırasında ve hem de boşanma sonrasında yaşanacak maddi ve manevi güçlükler ortadan kalkabilir. Yanı sıra boşanma sürecinin kısaltılması için gereken yöntemlere başvuracak olan avukatın yardımı sayesinde, boşanma sürecinin hızlandırılması da sağlanır.

Çocukların velayetlerini alabilme, boşanma sırası ve sonrasında alınacak nafaka hakkı, mal paylaşımının gereken şekilde yapılabilmesi, maddi ve manevi tazminatların gerektiği şekillerde alınabilmesi gibi hakların usullere uygun bir şekilde mahkemelerden talep edilmesi, avukatların yardımıyla kolaylıkla çözülebilir konulardır.

Ancak bir avukat tarafından temsil edilmeyen kadınların bu hakları alabilmesi için uzun uğraşlar sarf etmesi ve pek çok konuda bilgi sahibi olmaya çalışması gereklidir.

Boşanma Avukatı Soru Sor

Boşanmalar maalesef aile içerisinde sık karşılaşılan durumlardır. Aile içinde bir anlaşmazlık yaşandığında ve taraflar ayrılmak istediklerinde boşanma davası gündeme gelmektedir. Ancak psikolojik olarak yıpratıcı olduğu kadar maddi olarak da bu süreç bazı sorunlar barındırmaktadır.

Özellikle avukat desteği olmadan yapılacak boşanma davalarında süreç uzayabilmekte böylece iki taraf için de bu süre zorlukla tamamlanmaktadır. Boşanma ile ilgili sık sorulan soruları boşanma avukatı soru sor kapsamında bulabilirsiniz.

Bu haber toplam 658 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara