Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi | Yurt dışında boşanmış olan Türk vatandaşı olan çiftlerin en büyük sorunlarından biri de Türkiye’ye döndüklerinde halen evli olarak gözükmeleridir. Bunun sebebi de bir ülkenin iç düzenini etkileyen hukuk sisteminin bir başka hukuk sistemi tarafından kabul sürmemesidir.
Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi, Boşanma Kararlarının Tanınması, Boşanma Kararlarının Tenfizi, Yabancı Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi. Boşanma kararının tenfiz edilmesi yurt dışında boşanmış olan çiftlerin yapması gereken işlemdir. Yurt dışında boşanmış olan çiftler Türkiye’ye geldikleri zaman hala evli göründüklerini fark ederler. Çiftlerin olayı fark etmesi genellikle taraflardan bir tanesinin Türkiye’de yeni evlenme talebinde bulunmak için Nüfus Müdürlüğü’ne başvurması ile gerçekleşmektedir. Yabancı boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi davası açmamış olan çiftler, hala evli göründüklerinden yeni evliliği gerçekleştirememiş olurlar.

Boşanma Kararlarının Tanıtılması için Tanıma Davasının Açılması Gerekir

Tanıma davası, adından da anlaşılacağı üzere; yabancı mahkeme tarafından alınmış olan boşanma kararırın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde tanınmasıdır. Bu davalarda yabancı mahkemeler karara varırken, durumu kendi ülkelerinin hukuk kurallarına göre verirler. Yani Türkiye’nin hukuk kuralları dikkate alınmamış olur. Bu nedenle de Türk Mahkemeleri kararı incelemek ve bu kararın Türk Hukuk Kuralları’na ne kadar uygun olduğunu görmek isterler. Alman boşanma kararlarinin turkiyede taninmasi ve tenfizi olumlu olursa, karar Türkiye’de de tanınır ve böylece çiftler resmen bekar görünür. Tenfiz Davaları Boşanma Davalarının Ekonomik Ayağını Oluşturmaktadır. Boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi davalarından tenfiz davaları boşanma davalarında önemli bir ekonomik ayak görevi görmektedir. Bu ekonomik ayak sayesinde yurt dışında alınan kararlar Türkiye sınırları içinde icra edilebilir olur. Bir boşanma davası geçirdiğinizi varsayalım. Boşanma davasında taraflardan birinin diğer tarafa nafaka ödemesi kararlaştırılmış olsun. Bu durumda karar ekonomik bir karar olmuş olur ve yalnızca tanıma davaları ile işin içinden çıkılmaz, tenfiz davası da açılması gerekir.

Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Mahkemeye Başvurmadan Önce Kesinleşmiş Boşanma Kararınızın Olması Gerekir. Söz konusu iki davanın da duruşmalı olarak görülmesi zorunlu olduğundan yalnızca dosya üzerinden yürütülmeleri mümkün değildir. Davaların başarılı şekilde sonuçlanması için kişilerin ilk olarak yabancı mahkemeden alınmış olan boşanma kararının yerel mahkemeye sunulması gerekir. Yerel mahkemeler ilk olarak bu kararın kesinleşmiş olup olmadığına bakar. Kesinleşmemiş, askıda olan kararlar mahkeme önünde geçerliliğini kayıp eder. Bu kararlar mahkemeler tarafından verilmiş olmalıdır. Belediye ve benzeri kurumlar tarafından verilmiş olan kararlar da geçersiz olur. Yurt dışında boşanmış olan Türk vatandaşı olan çiftlerin en büyük sorunlarından biri de Türkiye’ye döndüklerinde halen evli olarak gözükmeleridir. Bunun sebebi de bir ülkenin iç düzenini etkileyen hukuk sisteminin bir başka hukuk sistemi tarafından kabul sürmemesidir. Taraflar Türkiye'ye geldiklerinde halen evli olarak gözükecekleri içinde birçok sorunla karşılaşacaklardır. Bu sorunlardan ilki taraflardan biri eğer evlenmek isteyecekse halen evli olarak gözüktüğü için evlenme engeli ile karşılaşacaktır. Yurt dışında gerçekleşen boşanma davasının Türk hukuk sistemi içinde kabul görmesi ve hüküm ve sonuçlarını doğurabilmesi için açılan davalara tanıma ve tenfiz davaları denmektedir. Milletler arası özel hukuk içerisinde ele alınan tanıma ve tenfiz davaları yurt dışında boşanan çiftlerin Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmalarını sağlamaktadır. Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için çiftlerin belirlenmiş ülkelerden birinde boşanması gerekmektedir. Aşağıda ifade edilmiş olan ülkelerden birinde boşanmamış olan tarafların Türk hukuk sistemi içerisinde boşanmış sayılabilmeleri için yeniden boşanma davaları açması gerekmektedir, Türk hukuk kurallarına göre. O ülkeler şunlardır: Hollanda ülkesi,  Avusturya, Amerika, Kanada,  Fransa, Norveç, Avustralya, Macaristan, Azerbaycan, İngiltere,Türkmenistan, Rusya,  İsveç, Slovakya,  İtalya, Almanya, Yunanistan,İspanya, Mısır, Japonya, Çin, Gürcistan, Bulgaristan ülkesi,  İsviçre, Makedonya.Belçika,Ukrayna | Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Tanıma ve tenfiz davasında görevli ve yetkili mahkeme davayı açacak olan tarafın Türkiye’deki yerleşim yerindeki Aile Mahkemesidir. Eğer yerleşim yeri yoksa Türkiye’de o zaman Ankara, İstanbul ya da İzmir’deki Aile Mahkemesinde dava açılmaktadır. Davanın açılması için birtakım belgeler gerekmektedir. Bu belgelerin toplanması ve tam şekilde mahkemeye iletilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dava açılamayacak hakim davacıya belgelerin toplanması için kesin bir süre verecek ve o sürede belgeler eline gelirse davayı açacaktır. Eğer belgeler mahkemeye ulaşmazsa dava hiç açılmamış sayılacaktır. Tanıma ve tenfiz davası en az 1 hafta içinde sonuçlanmakla beraber 3, 4 yıla kadar da yayılabilmektedir. Fakat ortalama olarak baktığımızda dava 1 hafta ile 3 ay içerisinde sonuçlanabilmektedir. Tanıma ve tenfiz davalarının bir avukat aracılığı ile takip edilmesi taraflara rahatlık sağlarken davanın daha emin şekilde ilerlemesini de sağlayacaktır. Makalemizde Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 166 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara