Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?Her Türk Vatandaşı’ nın nüfus kaydı olmak zorundadır. Kişinin doğumunun ardından aile kütüğü açılmaktadır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Nüfus kaydı, kişilerin kimlikleri, yerleşim yerleri, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsi hallerinin belirlenmesi amacı ile daimî olarak saklanması gereken resmî belgelerdir.

Bazı durumlarda kişilerin nüfus kayıt belgelerinde sorun çıkabiliyor, böyle durumlar söz konusu olduğunda taraflar nüfus kaydının düzeltilmesi davası açabilirler.

Nüfus Kaydı Düzeltilmesi Davası Nedir ?

Bu dava, çocuğun nüfus kaydında, anne kısmında yer alan kişinin, çocuğun biyolojik annesi olması veya olmaması durumları da dahil edilerek, çocuğun talebi üzerine anne kısmının değiştirilmesi ya da düzeltilmesidir. Ayrıca anne kısmının yanlış yazılması durumlarında da dava talebinde bulunmak mümkündür.

Nüfus Kaydı Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır ?

Nüfus kaydının düzeltilmesi için dava, aleyhine nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişi ile birlikte bağlı bulunan ilin Nüfus Müdürlüğü davalı gösterilmek sureti ile açılabilir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesinde Davacı ve Davalı Kimdir ?

Nüfus kaydında yanlışlık bulunan ya da eksik bilgi olan her vatandaş, nüfus kaydının düzeltilmesi hakkına sahiptir. Bu kişiler doğru ve tam bilgilerin yer almasını veya yanlış olan bilginin düzeltilmesine ilişkin taleplerini konu edinen dava için ilgili mahkemeye başvuruda bulunabilirler.

Nüfus Kaydının İptali Davası

Nüfus kaydı iptalinin davası, gerektiği gibi düzenlenmemiş olan bir belgeye dayanılarak, oluşturulmuş nüfus kayıtları, nüfus müdürlüklerinin göstereceği lüzum üzerine, mahkeme tarafından verilecek olan kararla iptal edilmesidir.

Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi Davası Ne kadar Sürer ?

Bu dava türü, mahkemeye dava dilekçesinin verilmesi, devamında davalı nüfus müdürlüğüne tebligat gönderilmesi, bilirkişi ve hastane raporlarının alınması ve tanıkların dinlenmesi gibi aşamalar söz konusu olduğunda, sürecin karara bağlanması, mahkemenin tüm iş yüküne bağlı olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının sonuçlanma sürecini etkileyebiliyor.

Fakat, nüfus değişikliği davaları genellikle 3 ya da 6 ay arasında değişiklik gösterebilen süreçlerde sonuçlanabiliyor. Ayrıca davaların daha hızlı sonuçlanması ve daha olumlu bir karar çıkması için avukatlık bürolarından hukuki destek alınması çok ciddi, önem taşır.

Nüfus Kaydı Düzeltime Davası Zamanaşımı

Nüfus kaydı davası kural açısından herhangi bir zamanaşımına ya da hak düşürücü süreye bağlı değildir. Bu sayede kişi istediği herhangi bir zamanda bu davayı açma hakkına sahiptir.

Nüfus Kaydını Düzeltme Davası Hangi Mahkemede Açılır ?

Dava ile genel anlamda ilgilenene mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri’ dir. Davanın yetkili mahkemesi ise davacı olan kişinin ikametgah yeri mahkemesidir.

Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi Davalarında İddiaların Tespiti

Bu davalar, barındırdıkları kurallar ve hukuki nitelikler sebebi ile kamu düzeni ile doğrudan bağlantılıdırlar. Bu nedenle her türden sair belge ve deliller davanın ispatı için gerekli olabilir.

Ayrıca bu davaların kamu düzeni ile ilişkili olmasının dir diğer sonucu, mahkemenin, tarafların iddiaları ile ilişkili olarak ortaya çıkarılan bilgi ve belgeler ile yetinmeyecek olmasıdır.

Bundan dolayı mahkeme, nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında taraflarının sunduğu delillere bağlı değildir.

Bu haber toplam 321 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara