İş Kazası Tazminat Ankara Avukat: İş kazasında işçinin hakları nelerdir?

İş Kazası Tazminat Ankara Avukat: İş kazasında işçinin hakları nelerdir?
İş kazası sonucu işçinin ölümü halinde, mirasçıları ve yakınları, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Destekten yoksun kalma tazminatı, işçinin yaşarken sağladığı desteğin kesilmesi sonucu zarar görenlere ödenir.

İş Kazası Tazminat Ankara ve danışma konuları nelerdir. Her geçen gün artan iş kazalarında kazaya uğrayan işçinin belirli hukuksal hakları bulunmaktadır. Bunların başında gelen ise tazminat davasıdır.

İş kazası tazminat Ankara bölgesinde İş Mahkemeleri tarafından görülen davalardır.

İş Kazası Tazminat Davası İçin Sayılan Durumlar Nedir?

Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 5510 sayılı ilgili maddelerine göre iş kazası sayılan durumlar;

  • İşçinin, mesai saatleri içerisinde sigortalı çalıştığı işyerinde uğradığı her türlü maddi ya da manevi zararlar iş kazası olarak tanımlanmaktadır. İşçinin yaralanmasına ya da ölümüne sebep olan durumun hangi şekilde gerçekleştiğinin bir önemi bulunmamaktadır. Belirtildiği gibi eğer kaza işyerinde gerçekleşmişse, iş kazası olarak görülür ve tazminat davası açılabilir. Bu kapsama sadece kazalar değil örneğin kalp krizi ya da beyin kanaması gibi sağlık durumları da girmektedir.
  • İşyeri sahibinin talimatı ile işçinin işyeri dışında bir yere gönderilmesi ve burada uğrayacağı kaza da yine iş kazası olarak sayılır.
  • İşyeri sahibinin talimatı ile çalışanın işyerine ait araç ile trafikte karıştığı kazalar da iş kazası kapsamında görülmektedir.
  • Çalışan kadınsa ve işyerinde çocuğunu ezmiyorsa bu esnada maruz kaldığı kazalar da iş kazası olarak geçmektedir.

Bu durumların oluşması halinde tazminat talebinde bulunulmaktadır.

İş Kazası Tazminat Ankara Nedir?

İş kazasına bağlı olarak açılacak tazminat davaları maddi ve manevi ya da her ikisi de olmaktadır.

Örneğin çalışan kişi, yaşamını kaybetmişse yakınları tarafından manevi tazminat davası, eğer kişi yaralanmışsa maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir.

Yakınları maruz kaldıkları gelirden yoksunlukları ve yaşadıkları psikolojik sorunlara istinaden, yaralanan işçi ise hem tedavi masraflarının karşılanması hem de psikolojik olarak yıpranmasına bağlı olarak ilgili davaları açabilmektedir.

Kaza sonrasında tutulacak iş kazası tutanağına istinaden mahkemeye başvuru yapılabilmektedir.

Kişi kendisi başvuru yapabileceği gibi bu süreçte bir avukatın desteğinin alınması önem taşımaktadır. Aksi halde süreç uzayabilmektedir. Çünkü tazminat davaları ortalama olarak 1 ile 2 yıl arasında görülmektedir.

Bu süreç içerisinde tutarın doğru olarak belirlenmesi ve kabul ettirilmesi için de gerecek delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, kazayla ilgili detaylı araştırmanın yapılması gibi konularda bir uzman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Avukatın yönlendirmesi ve müdahalesi ile dava süreci kısalabilmekte, kişinin ya da yakınlarının doğru olan tutarı almaları öncelik kazanmaktadır.

İş Kazalarında Tazminat Tutarı Nasıl Belirlenir?

Manevi tazminat davası açılacaksa kişinin kaza sonucunda yoksun kaldığı işe bağlı olarak gelişen maddi kayıp ve yaşadığı psikolojik sorunlar temel alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Maddi tazminat davası açılacak ise kişinin kaza sonucundaki hastane masraflarının karşılanması, ölmüşse cenaze masraflarının karşılanması ve yakınlarının yoksun kaldığı gider hesaplaması yapılmaktadır.

Bu durumda tutarların doğru olarak belirlenmesi ve kısa sürede sonuç almak için sürecin doğru yönetilmesi gerektiğinin bir kez daha altının çizilmesinde yarar bulunmaktadır.

İş Kazası Avukat Numarası

İş kazası, iş yerlerinde yaşanan kazalara denilmektedir. İş kazası sonucu çalışanın belirli hukuksal hakları doğmaktadır. Bu hakların talep edilmesi için iş kazası avukat numarası ya da bizzat avukatın kendisine gereksinim duyulmaktadır.

İş Kazası Nedir?

İşyerinde sigortalı olarak çalışan işçinin işyerinde ya da iş kapsamı gereği dışarıda bulunduğu sırada bedeni hasara uğramasına iş kazası denilmektedir.

İş kazası tanımına işyerindeki her türlü kaza, işveren tarafından çalışanın dışarıya gönderilmesi, iş için sürdüğü aracın kaza yapması kadar iş sırasında kalp krizi geçirmek ya da çalışan annenin bebeğini emzirmek için işyerinde kullandığı sürede herhangi bir sağlık sorunu vb. yaşaması da iş kazası kapsamına girmektedir.

Daha geniş bir ifade ile meslek hastalıkları, iş kapsamında sürülen araçta yaşanan trafik kazası, inşaat kazaları iş kazası tanımına girmektedirler.

İş Kazası Anında Neler Yapılmalıdır?

İş kazası gerçekleştiğinde, işçinin tedavisi için hastane belgelerinin iş kazası olarak düzenlenmelidir. Ardından SGK’ya kaza bildirilmelidir. Bunun ardından iş kazası neticesinde oluşan maddi ya da manevi hasarın karşılanması için işyerine tazminat talebinde bulunulmaktadır.

İş Kazalarında Avukatın Rolü

İş mahkemesinde görülen iş kazaları, taksirle yaralama, öldürme ya da tazminat davaları şeklinde yürütülmektedir. İşyerlerinin bu tür davalarda temkinli davranmaları hatta delil kapatmaya yönelik girişimleri sebebiyle, bu sürecin avukat vasıtası ile yürütülmesi büyük öneme sahiptir.

Aksi halde fiziksel ya da psikolojik zarara uğrayan kişi gereken haklarını alamamaktadır. Öncelikle işyerinde kaza sonucu çalışan ölmüş ise yakınları tarafından maddi ve manevi tazminat davasının yanında işyeri sahibinin ceza alması için de dava açılabilmektedir.

Bu davalarda temel olan durum SGK’ya iş kazasının bildirilmiş olmasıdır. Bildirim yapıldıktan sonra gereken adımların atılması avukat tarafından sağlanacaktır.

Avukat, kazanın nasıl geliştiğini, tanıkların dinlenmesini, kişinin ölümü sonucunda oluşan maddi kaybın yakınlarına ne gibi durumlar yarattığını temel alarak davaya hazırlanır ve bu durum sonucunda oluşmuş hasarın tamamen giderilmesi için mücadele verir. Yaralanma davalarında ise yine maddi ve manevi tazminat davasının yanı sıra taksirle adam yaralama kapsamında ceza davası görülmektedir.

Açılacak tazminat davaları ortalama olarak 1 – 2 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu davaların sonuçlanma süresi hem iş mahkemelerinin iş yüküne hem de gereken delillerin tam olarak sunulmamasından kaynaklanmaktadır. Avukat bu süreyi kısaltmakta ve tarafın hakkı olan tutarın doğru olarak belirlenmesi için çaba göstermektedir.

Ayrıca bu süre içerisinde işyeri sahibi de iş kazasının tespiti davası açabilir, kazanın nasıl gerçekleştiğine dair detaylı bir araştırma talep edebilir. Bu durumda ise süreç daha fazla uzamaktadır.

Kazaya uğrayan işçilerin bu sebepleri göz önüne alarak, iş kazasının hemen sonucunda iş kazası avukatına başvurmaları sürecin iyi yönetilmesi için oldukça yararlı olacak, lehlerine olan bir durum aleyhlerine dönüşmeyecektir.

Makalede İş Kazası Tazminat Ankara konusu yer almıştır. Diğer konu ve bilgilendirmeler için iş kazası avukatı ankara sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara